10 december 2006

Artikel in Het Laatste Nieuws

Voorvechter asbestproblematiek lijdt aan kanker

Kapelle-op-den-Bos

Willy Vanderstappen, provincieraadslid en voorzitter van Groen! Kapelle-op-den-Bos, kreeg vrijdag 3 november te horen dat hij longvlieskanker had, een ongeneeslijke ziekte die het gevolg is van asbestvervuiling. Vanderstappen was jarenlang bezig met de asbestproblematiek op de politieke agenda te zetten. «Iedereen stond perplex toen ze het nieuws hoorden», vertelt hij. «Ik straalde gezondheid uit en kwam pas dit jaar voor de eerste keer in een ziekenhuis. Ik was altijd diegene die er als bezoeker kwam.»

In het schooljaar 1965-1966 werkte Willy Vanderstappen voor de fabriek Eternit in Kapelle-op-den-Bos, die asbest produceerde. Ook zijn vader was er lange tijd arbeider. «Als kind speelde ik in zakken van het bedrijf. Toen ik bij de dokter kwam met klachten over kortademigheid, vroeg hij naar mijn voorgeschiedenis. Toen ging een belletje rinkelen. Ik had er nooit eerder angst voor, want dat is echt het noodlot. Ik wist ook pas van de jaren '90, sinds ik politiek actief werd, wat de gevolgen konden zijn van asbest.»

jeugdlokalen

Het is mijn politieke testament, zegt Vanderstappen. «Je kan de zieken niet genezen en de doden niet tot leven wekken, maar wel voorkomen dat het zich nog voordoet. Ik maak mij bijvoorbeeld zorgen over jeugdlokalen, die vaak in asbest zijn opgetrokken. Bij scholen is dat ook het geval, maar daar is er constant personeel om een oogje in het zeil te houden. Er kan altijd stof vrijkomen wanneer er een bal tegen een muur belandt. We moeten dat nagaan. In Kapelle heb je zo het lokaal van de chiromeisjes, in Londerzeel dat van de scouts.»

Volgens dokters sterft 80 procent van de patiënten met longvlieskanker binnen de twee jaar.

«Omdat ik er politiek mee bezig was, wist ik dat. Mijn wereld stond stil toen ik het nieuws hoorde. Je hebt als 58-jarige nog plannen en opeens is je toekomst weg. Elke dag krijgen tachtig Belgen te horen dat ze kanker hebben, maar vaak kunnen zij er nog tegen vechten. Bij mij was de klap dubbel.»

andere prioriteiten

Hoe het nu verder moet?
«Voor het eerst merk je de beperktheid van de tijd en beschouw je ze als kostbaar», besluit Vanderstappen. «Ik wil nu de dingen doen die ik graag doe. Ik had het fysiek al moeilijk om zowel overdag als 's avonds
te vergaderen. Maar nu heb ik ook andere prioriteiten, zoals familie en vrienden. Ik wist niet dat ik zoveel vrienden had. Met alle uitnodigingen die ik kreeg, kan ik een reisbureau beginnen.»

(Bart Vanderkelen, Het Laatste Nieuws, 2 december 2006)

2 opmerkingen:

Goya zei

Enorm veel sterkte toegewenst.

Hopelijk worden dit toch prachtige en intense jaren voor je!

bert zei

Beste Willy,
Toevallig ontdek ik dat je aan het bloggen bent geslagen. Goed idee.
Sinds je "het" me in Leireken verteld hebt (remember "Anna Karenina"), las ik al die artikels en keek ik naar die reportages. Ijzersterk hoe je 't van de daken schreeuwt!
En zeggen dat ik 20 jaar terug gebruikte golfplaten van "mémé's" berging naar mijn nieuwe stek heb versleurd...
Zeggen ook dat eind jaren 50 - begin 60 zelfs de Breendonkse Chiro geregeld vendelgewijs naar de "bergen" (!!) van den Eternit kwam gestapt om 's zondagsnamiddags te ravotten.

Dappere krijger, keep on bloggin en tot schrijfs/ziens/spreeks !